energia

Tanquem la central nuclear d'Ascó

Panoràmica de la central nuclear d'AscóEl proper 1 d'octubre el govern de l'Estat ha de decidir si renova o no el permís de funcionament de la central nuclear d'Ascó, a la Ribera d'Ebre, Tarragona.

Ascó és una central amb deficiències d'estructura. Ha acumulat gairebé un centenar de problemes de funcionament en els darrers 4 anys. El més greu, el 26 de novembre de 2007, amb una fuita massiva de partícules radioactives que va contaminar els seus edificis i l'entorn, arribant fins la costa. La direcció de la central i el Consell de Seguretat Nuclear van amagar la contaminació durant més de 4 mesos, posant en perill el medi ambient i la salut de la població, fins que Greenpeace va denunciar el que havia passat. Encara s'han de depurar les responsabilitats legals.

El cotxe elèctric és la solució als nostres problemes ambientals i de mobilitat?

Un vehicle elèctric de la marca REVA carregant-se. Foto de extreta de http://www.flickr.com/photos/53938557@N00/359123912En els darrers anys, les advertències de la comunitat científica, dels governs internacionals i de les entitats ambientalistes anaven en un clar sentit, cal mitigar i adaptar-nos als efectes del canvi climàtic. Actualment, tot i que aquesta continua essent una tasca pendent, un altre fenomen s'ha erigit com a urgent, especialment a les ciutats: la contaminació atmosfèrica. L'Àrea Metropolitana de Barcelona, i en concret alguns municipis com ara l'Hospitalet, supera en escreix els valors de determinants contaminants perillosos per a la salut, especialment en nadons i persones amb malalties cròniques. En concret ens referim als òxids de nitrogen (NOx) i les partícules en suspensió inferiors a deu micres, també conegudes com a PM10. Ambdós contaminants tenen origen al sector domèstic (calderes, aires condicionats, etc), industrial (activitats extractives, generació d’energia), però sobretot al transport motoritzat i en especial als vehicles dièsel.

El dia 5 de juny no faltis a la manifestació antinuclear!!!!!

Tanquem Ja les nuclear, manifestació el 5 de juny de 2011El passat dia 28 d’abril hi va haver un vessament d'uns 25.000 litres d’aigua contaminada a l'interior de la planta de la central d’Ascó, que va mullar el calçat de 14 treballadors. La fuita es va produir des del sistema refrigerant primari cap a l’embornal de l’edifici de contenció. Durant el calibratge d'un canal de recirculació semiautomàtica es va produir l’apertura no desitjada d’una vàlvula motoritzada d'aïllament dels embornals.

Ecologistes en Acció ha demanat el tancament immediat i que no es renovi la llicència d’explotació al seu venciment, que es produirà a final d’any.

Com anem d'energia?

La vida humana depèn de fonts d'energia que ens permeten transformar els recursos naturals. Això ha estat així des de que els primers humans es van tecnificar fa molts milers d'anys; i les fonts energètiques han anat variant: els animals, els esclaus, la biomassa, el carbó, el petroli, el gas...

En les properes setmanes us presentarem uns apunts del seminaris que es fan aquest mes d'Abril al Centre Cultural la Bòbila de l'Hospitalet i organitzats pel Grup de Solidaritat de les Parròquies de Can Vidalet i Pubilla Cases:

Subscriu-te a energia