Cal Trabal

Al·legacions al Pla Director Urbanístic Gran Via - Llobregat 2016

Al·legacions al PDU Gran Via - Llobregat (Octubre de 2016)

Hem presentat al·legacions a la nova reformulació del PDU Gran Via - Llobregat.

Com ja hem anat informant, la nova versió del PDU no presenta canvis substancials respecte la versió anterior, per tant, les al·legacions han anat en el mateix sentit que les presentades l'any 2015 i basant-se en els mateixos motius.

Per què diem no al PDU Gran Via - Cal Trabal?

Plànol general del PDU Us expliquem perquè ens oposem al Pla Director Urbanístic (PDU) que afecta l’última zona agrícola de l’Hospitalet i diverses zones annexes a la Gran Via al barri de Bellvitge i perquè és perjudicial pels veïns de Bellvitge i de l'Hospitalet.

 1. Sense legitimitat democràtica. El PDU Gran Via - Cal Trabal no ha estat mai aprovat en un ple municipal, l’està impulsant un únic partit polític en minoria.

 2. No hi ha un soterrament real de la Gran Via. Dels 400 metres de soterrament, només una part estarà coberta i serà per a poder accedir a una nova zona edificable més gran que la plaça Europa i no pas per a comunicar els hospitals entre sí.

 3. Es construeixen 26 gratacels. És un pla desmesurat amb un urbanisme més propi del sud-est asiàtic que no pas d’un país europeu.

 4. No contempla el soterrament de les vies del tren.

 5. S’edifiquen 13 gratacels a la zona agrícola. 7 gratacels es fan al sud de Cal Trabal i 6 al nord.

 6. El camí d’accés al riu desapareix. L’accés al riu no surt als plànols. Podem suposar que passarà entremig dels gratacels i seguirà el mateix traçat per sota els ponts. En tot cas, no sembla que l’accés al riu millori.

 7. No hi ha cap Biopol. No hi ha garantit cap ús relacionat amb la sanitat en cap dels 26 gratacels previstos. Sí que es construeixen 3 edificis dins el recinte hospitalari.

 8. L’Hospital de Bellvitge queda envoltat de gratacels. Es construiran 3 gratacels al voltant de l’hospital que li treuran visió i que no tenen previst cap ús sanitari.

 9. El primer pla ja va ser rebutjat. I els motius que varen fer que la Generalitat el rebutgés continuen vigents en aquest nou pla.

 10. La biodiversitat de la ciutat greument afectada. La zona agrícola i el riu Llobregat són els espais de la ciutat on trobem més varietat d’espècies (més del 80% dels vertebrats catalogats a la ciutat). L'any 2011, la zona agrícola de l'Hospitalet va ser declarada Important Bird Area.

 11. La Gran Via continuarà sent una barrera pels veïns de Bellvitge ja que el soterrament és parcial, a més es construeixen 3 gratacels al sud de la Rambla Marina.

 12. Molt més gran que la plaça Europa i molt més buit! La plaça Europa no està acabada i encara té moltes oficines buides, el PDU són 20 anys més d'obres i d'espais buits.

 13. Alteració del paisatge.  El paisatge canviarà, els veïns de Bellvitge i de tota la ciutat i els pacients de l'Hospital de Bellvitge ja no veuran el mar o l'horitzó, veuran gratacels. La zona agrícola es reduirà.

 14. Un model econòmic basat en el totxo. Aquest pla torna a basar-se en un model econòmic que ens ha portat a una profunda crisi econòmica.

 15. Sense participació ciutadana. A part de la poca legitimitat democràtica, no hi hagut cap procés de participació efectiva de la ciutadania.

 16. No té en compte la salut de les persones. El pla urbanístic no té en compte la pèssima qualitat de l'aire de la zona i no preveu cap mesura per a disminuir la contaminació en una àrea especialment sensible per la presència de dos centres hospitalaris.

 17. Sense compensació ambiental. No hi ha cap compensació pels danys ambientals que es causen directament sobre la biodiversitat o l'aqüífer.

 18. Pèrdua de patrimoni natural, agrícola i arquitectònic. La disminució de la zona agrícola i la falta de concreció de l'ús que es farà del parc fan evident la pèrdua de patrimoni natural i agrícola, però el pla també té afectacions sobre el patrimoni arquitectònic: es consolida la pèrdua definitiva d'espai agrícola al voltant de la masia de ca l'Esquerrer i si construeixen 6 gratacels, la masia de la Torre Gran queda fora de l'àmbit del pla i no es restaura i la masia de cal Masover Nou pot ser que ja estigui completament destruïda quan comenci aquest pla.

 19. Poca concreció d'aspectes prou importants. No es concreten els carrers d'accés als edificis, si hi ha aparcaments en superfície, la forma i la volumetria dels edificis és molt oberta, el camí d'accés al riu no apareix, no hi ha dibuixats carrils bici, etc.

 20. No desapareix la subcentral de transformació situada a a la zona agrícola. Es manté com fins ara.

 21. El pla parteix de la mentida de que no es pot conservar íntegrament la zona agrícola.

Al·legacions al PDU Gran Via - Llobregat que afecta la zona agrícola de Cal Trabal

Plànol general del PDU Hem presentat al·legacions al projecte urbanístic conjuntament amb altres entitats de la ciutat i esperem sumar més adhesions amb la publicació d'un manifest

Les al·legacions es basen en la pèrdua de sòl verd i agrícola, en la falta de garanties del pla, en el model de ciutat i en la falta de compensació ambiental de les evidents repercussions d'edificar 26 torres de gran alçada i almenys, una desena més d'edificis d'alçada més reduïda.

Què demanem?

 • Que no s'edifiqui a la zona de Cal Trabal, i en especial, damunt de la cua de maniobres de la línia 1 de Metro i que aquesta zona es converteixi en un parc Plànol del sud de Cal Trabal (cua de maniobres del Metro)urbà proper a la ciutat, a la Gran Via i a l'Hospital de Bellvitge.
 • Que es creï el Parc Agrari de Cal Trabal adherit al Parc Agrari del Baix Llobregat, que es restaurin les masies i s'hi facin equipaments i que s'obrin camins perquè la ciutadania pugui gaudir d'aquest patrimoni arquitectònic, agrícola i natural.

Pla Director Urbanístic Gran Via - Llobregat: informació sobre el futur de Cal Trabal

Vista virtual del PDUUs fem arribar tota la informació que disposem sobre el PDU que afecta l'última zona agrícola de l'Hospitalet de Llobregat, coneguda com a Cal Trabal

En els gràfics adjunts, hem comentat en vermell diversos punts per facilitar la lectura dels plànols i per ressaltar les zones que ens preocupen d'aquest projecte.Plànol del PDU comentat

El termini d'al·legacions finalitza el proper 2 d'abril. Des de la Saboga, estem preparant al·legacions a aquest PDU i ens els propers dies esperem poder resumir-vos les nostres reserves a aquest projecte. De totes maneres en els gràfics ja us avancem alguns aspectes que a continuació us expliquem una mica més.

El territori diu no a Eurovegas

Mosaic de fotos de la bicicletada Aturem EurovegasLa marxa-bicicletada de dissabte passat va mobilitzar centenars de persones que des de diverses ciutats es van unir a Viladecans per dir no a un model de desenvolupament insostenible i per salvaguardar els valors naturals i agrícoles del nostre delta.

En aquest article fem un recull fotogràfic i de premsa de l'acte del passat dissabte 21 i us transmetem el nostre anàlisi ambiental del projecte Eurovegas que ja hem anat difonent a través dels mitjans de comunicació.

Resultat dels cens d'ocells hivernants 2012 al Delta del Llobregat

Corb marí al riu LlobregatEl passat diumenge 22 de gener es va celebrar el segon cens d’ocells hivernants al Delta del Llobregat organitzat per DEPANA, amb dos objectius principals:

 • Prospectar aquelles zones que no tenen cap figura de protecció, ja que el Consorci que gestiona les reserves només censa els espais protegits (Cal Tet-ca l’Arana, La Ricarda, Remolar-Filipines, La Murtra i les basses de Reguerons i Can Dimoni).

 • Donar a conèixer el Delta del Llobregat i constatar que les zones no protegides són necessàries per la conservació de les espècies prioritàries per la Directiva Aus de la UE.

A continuació us adjuntem la crònica del cens i els resultats obtinguts.

Cal Trabal i el riu Llobregat inclosos a la Important Bird Area del Delta del Llobregat

El riu Llobregat des del pont de l'autovia C-31 després de dies de pluja (16/3/2011) El camí d'accés millorarà abans de final d'any amb l'eliminació de l'aparcament il·legal i amb la plantació de vegetació.

Bones notícies a l'entorn de la zona agrícola de Cal Trabal i del riu Llobregat. D'una banda ens arriben informacions de que, en una segona fase de les obres de l'accés al riu, s'acabarà d'arranjar l'entorn del camí amb la plantació de vegetació i a la vegada sembla que desapareixerà d'una vegada per totes l'aparcament il·legal que provocava tants problemes d'abocaments incontrolats. D'altra banda, la zona agrícola i el riu Llobregat han estat incorporats a la Important Bird Area (IBA) del Delta del Llobregat.

Primeres impressions de l'accés al riu i fotos de la caminada

Tram més proper a l'Hospital de Bellvitge del camí d'accésTot i que les obres no han finalitzat el camí presenta alguns trams molt estrets que no s'ajusten al projecte inicial.

Diumenge 11 de setembre més de 250 persones vàrem estrenar el nou accés al riu amb la caminada de la Festa Major de Bellvitge.Caminada al riu dins dels actes de la Festa Major de Bellvitge

Les obres d'acondicionament del camí encara no han finalitzat, però el nou camí d'accés al riu ja és transitable i ja es poden veure nombrosos ciutadans utilitzant-lo a peu i en bicicleta.

Subscriu-te a Cal Trabal