El territori diu no a Eurovegas

Mosaic de fotos de la bicicletada Aturem EurovegasLa marxa-bicicletada de dissabte passat va mobilitzar centenars de persones que des de diverses ciutats es van unir a Viladecans per dir no a un model de desenvolupament insostenible i per salvaguardar els valors naturals i agrícoles del nostre delta.

En aquest article fem un recull fotogràfic i de premsa de l'acte del passat dissabte 21 i us transmetem el nostre anàlisi ambiental del projecte Eurovegas que ja hem anat difonent a través dels mitjans de comunicació.

Per què diem no a l'Eurovegas des d'una perspectiva ambiental?

  • Eurovegas representa la creació d'una nova ciutat al bell mig del delta.
  • Es destruiria el parc agrari i alguns espais naturals.
  • Ens preguntem d'on sortirà l'aigua i l'energia per abastir un centre d'aquestes característiques. Tampoc sabem on aniran a parar els residus i l'aigua residual i qui en pagarà el cost econòmic i ambiental de tot plegat.
  • A nivell de mobilitat, un complex així acabarà de col·lapsar les carreteres i el nus del Llobregat i en cap moment s'ha parlat de fer-hi arribaTrobada amb tractors del parc agrari i més ciclistes per entrar junt cap al Pratr algun tren.
  • La impermeabilització del sol posarà en perill la ja fràgil recàrrega de l'aqüífer i augmentarà la salinització, posant en perill l'abastiment d'aigua d'algunes poblacions del delta i de l'àrea metropolitana en cas de sequera.
  • A nivell paisatgístic, la visió des de la ciutats col·lindants canviarà totalment: Viladecans, Sant Boi, Cornellà, l'Hospitalet, el Prat i Gavà seran les ciutats que ho veuran de més a prop.
  • El continuu urbà que es crearia entre les esmentades poblacions deixarien sense espais verds de qualitat a tots aquest ciutadans.
  • L'agricultura periurbana del parc agrari és una font d'aliments de proximitat estratègica que redueix les exportacions amb els seus costos ambientals i de transport creixents.
  • Quina educació ambiental i ètica estem donant amb Eurovegas si podem canviar a cop de decret tot el planejament territorial i carregar-nos un espai de tant valor ecològic i paisatgístic?

Arribada al costat de les basses de Can DimoniEl delta no es toca

No sabem si l'Eurovegas es farà finalment al delta, ni en quines condicions, però el que sí que sabem és que fa poc més d'un any estàvem lluitant contra projectes com el Barça Parc a Viladecans o la destrucció de l'última zona agrícola de l'Hospitalet i que tot i que hem aconseguit aturar aquests projectes, en vindran de nous.

Creiem que hem de donar a conèixer més el delta del Llobregat i els seus espais naturals perquè més ciutadans i ciutadanes el valorin. S'haurien de senyalitzar els camins i distribuir mapes que donessin a conèixer zones tant poc conegudes com les Basses de Can Dimoni. Caldria donar a conèixer tota l'economia productiva que es desenvolupa al parc agrari i les empreses associades, així i com la recerca científica que s'hi està realitzant. Cal que entre tots, fem aquest esforç per salvar el delta.

Recull de premsa i fotogràfic