medi natural

El Patrimoni Natural de l'Hospitalet de Llobregat

Mapa de cobertes del sòl de l'Hospitalet (2018)El manifest que ahir vam llegir en defensa del nostre patrimoni:

El Patrimoni Natural sovint es relaciona amb els espais naturals fora de les ciutats com els parcs naturals, però tots els municipis acostumen a tenir elements naturals destacables, fins i tot dins de la seva trama urbana. A l'Hospitalet, com ja sabeu, tenim un riu i al costat mateix una zona agrícola. Aquests espais, concentren pràcticament el 80% de la biodiversitat de la ciutat. Ara estan en perill per la manca de gestió pública (la deixadesa en la gestió de l'entorn) i per culpa d'un Pla Urbanístic (el PDU Gran Via - Llobregat) que en reduiria sensiblement la seva extensió.

Més enllà d'aquests espais naturals i agrícoles, la ciutat disposa d'una xarxa de parcs i de molts elements naturals com l'arbrat que formen el que s'anomena el verd urbà. El verd urbà de la ciutat és clarament insuficient per les necessitats dels seus ciutadans: falten clarament espais d'esbarjo pels més petits, però també espais agradables de trobada o per practicar esports. El verd urbà combat el canvi climàtic, millora la qualitat de l'aire, fa el paisatge més agradable, té beneficis físics i emocionals i ajuda a regular la temperatura dels carrers. Per tant, el verd urbà (tenir espais verds, parcs, arbres als carrers, jardineres, cobertes i façanes verdes, etc.) és una necessitat humana i no pas un element decoratiu i accessori.

Biomarató, ciutats amb vida

Biomarató 2018

La Biomarató o la City Nature Challenge és una competició amistosa internacional d’observacions naturalistes. 80 ciutats de tot el món competiran entre elles per aconseguir la major quantitat d’observacions d’éssers vius de la seva natura local i publicar-les a internet. Si pertanys a algun dels 36 municipis de l'AMB pots participar a la Biomarató i fer que l'Àrea Metropolitana de Barcelona guanyi aquesta competició.

La competició tindrà lloc entre el 27 i el 30 d'abril. Per participar has d'utilitzar l'App Natusfera, crear-hi un compte i cercar el projecte Biomarató del teu municipi de l'AMB o el teu districte de Barcelona. Mira totes les formes de participar. Per exemple, si no pots fer observacions aquests dies, potser sí que pots connectar-te i ajudar identificar les espècies que els participants hagin trobat!

Recull gràfic del Fem dissabte de l'Hospitalet

Fem dissabte a l'Hospitalet. Jornada de neteja del riu Llobregat from La Saboga on Vimeo.

Jornada de neteja del riu Llobregat a l'Hospitalet dins la campanya europea Let's Clean Up Europe! Organitzat per l'Associació Hàbitats i l'Ajuntament de l'Hospitalet i amb la col·laboració de nombroses associacions, institucions i ciutadans.

Vegeu també les fotografies.

El Delta del Llobregat després d'Eurovegas

El parc agrícola del delta del LlobregatCal protegir i posar en valor els espais naturals i agrícoles del Delta del Llobregat per blindar-lo de nous projectes especulatius

Molts ciutadans catalans hem respirat tranquils quan hem sabut que Eurovegas no vindria al Delta del Llobregat. Molts de nosaltres ens hem sentit alleugerits perquè no volem perdre aquest territori tant proper i perquè valorem el seu patrimoni natural, agrícola i paisatgístic. Però sabem que aquest no serà l'últim atac a aquest patrimoni, per això creiem que és molt important continuar treballant per protegir-lo.

Aquesta situació no és nova. Abans d'Eurovegas, han estat molts altres projectes, els  més recents: el Barça Parc i la urbanització de l'última zona agrícola de l'Hospitalet coneguda com a Cal Trabal.

Creiem que cal continuar treballant en dues línies ben clares:

  • La preservació legal del delta del Llobregat
  • La difusió dels valors de delta lligada a la potenciació del seu ús social

El riu Llobregat, un espai natural ben proper

Des de la construcció del nou camí, el ciutadans i ciutadanes han fet seu el riuTot i que quan sortim de casa tan sols veiem ciment i més ciment, la nostra ciutat, l'Hospitalet de Llobregat, està integrada per espais naturals, i un d'ells,  és el del riu Llobregat.

Com s'hi arriba?

Doncs gràcies a la perseverància de ciutadans i entitats del municipi, actualment comptem amb un accés al riu acondicionat per a vianants i bicicletes. El camí surt del carrer de la Feixa Llarga, a l'alçada de l'hospital de Bellvitge, a tocar de la zona agrícola de Cal Trabal, un espai de gran interès històric i cultural, degut a què el conreu i antigues masies hi són presents, i si observeu atentament podreu gaudir d'una varietat d'aus i altres animals que li confereixen un elevat valor ecològic.

Continua obert el debat sobre les “Portes de Collserola”

Projecte de les 16 portes de CollserolaDurant el mes de setembre de 2011, l’Ajuntament de Barcelona va obrir un concurs d’idees per ordenar la relació entre la Serra de Collserola i la ciutat, amb la finalitat de fomentar la renaturalització d’aquesta última amb eixos vertebradors o corredors verds que relliguessin la natura i la trama urbana.

Si a les dècades dels 80-90 van predominar els treballs urbanístics al front litoral, creixent d’esquena a la muntanya, ara l’objectiu del consistori és posar en valor els recursos naturals i paisatgístics que ofereix el recentment catalogat Parc Natural de Collserola a través d’una sèrie de propostes d’actuació a la línia de contacte entre la serra i la ciutat. Els districtes que es veuen afectats són les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris.

Estem preparant una exposició fotogràfica sobre el Delta del Llobregat, hi vols participar?

Bassa gran de can DimoniCerquem fotografies del Delta i el riu Llobregat per preparar una exposició per donar a conèixer el Delta i el seu paisatge.

Cerquem sobretot fotografies dels espais naturals i agrícoles del Delta i i de la vall Baixa del riu Llobregat, però també sobre activitats humanes al Delta (agricultura, ramaderia, manifestacions, caminades, bicicletades, etc.).

De totes les fotografies rebudes en farem una selecció per preparar una exposició.

Resultat dels cens d'ocells hivernants 2012 al Delta del Llobregat

Corb marí al riu LlobregatEl passat diumenge 22 de gener es va celebrar el segon cens d’ocells hivernants al Delta del Llobregat organitzat per DEPANA, amb dos objectius principals:

  • Prospectar aquelles zones que no tenen cap figura de protecció, ja que el Consorci que gestiona les reserves només censa els espais protegits (Cal Tet-ca l’Arana, La Ricarda, Remolar-Filipines, La Murtra i les basses de Reguerons i Can Dimoni).

  • Donar a conèixer el Delta del Llobregat i constatar que les zones no protegides són necessàries per la conservació de les espècies prioritàries per la Directiva Aus de la UE.

A continuació us adjuntem la crònica del cens i els resultats obtinguts.

Cal Trabal i el riu Llobregat inclosos a la Important Bird Area del Delta del Llobregat

El riu Llobregat des del pont de l'autovia C-31 després de dies de pluja (16/3/2011) El camí d'accés millorarà abans de final d'any amb l'eliminació de l'aparcament il·legal i amb la plantació de vegetació.

Bones notícies a l'entorn de la zona agrícola de Cal Trabal i del riu Llobregat. D'una banda ens arriben informacions de que, en una segona fase de les obres de l'accés al riu, s'acabarà d'arranjar l'entorn del camí amb la plantació de vegetació i a la vegada sembla que desapareixerà d'una vegada per totes l'aparcament il·legal que provocava tants problemes d'abocaments incontrolats. D'altra banda, la zona agrícola i el riu Llobregat han estat incorporats a la Important Bird Area (IBA) del Delta del Llobregat.

Canvis al litoral català

Dues persones mirant el mar i la platja des de les roquesComença una nova temporada de bany al litoral català amb canvis respecte l'anterior. El Ministeri de Medi Ambient ja no subvenciona la regeneració de la sorra de les platges i la Generalitat ha deixat de realitzar el servei de neteja d'objectes flotants.

L'any passat fèiem unes reflexions ambientals des de la platja estant que continuen vigents i fan més palès que mai que el que trobem a la platja és fruït de les nostres pròpies conductes incíviques i de les política urbanística de les últimes dècades.

Subscriu-te a medi natural