Tornant del 5è Congrés Internacional de la Bicicleta a Girona

Inauguració del 5è Congrés Internacional de la Bicicleta a GironaS'ha celebrat una nova edició del Congrés de la Bicicleta que s'ha vingut celebrant des de l'any 2006 a diverses localitats de Catalunya (Barcelona 2006, l'Hospitalet 2008, Lleida 2010, Sant Cugat 2012 i ara a Girona).

Havent assistit a totes les edicions, veiem un gran canvi cultural en aquests 9 anys. En les primeres edicions, encara era necessari explicar els beneficis de la bicicleta i això en aquesta dècada ha canviat. Avui en dia, totes les ciutats tenen una xarxa ciclista de menor o major qualitat i els debats es centren justament en la qualitat de les infraestructures ciclistes i en les polítiques que diverses institucions han adoptat envers la bicicleta.

Aquest any el congrés tenia com un dels temes centrals el cicloturisme, en part, perquè les comarques de Girona han estat pioneres en aquest sector que està tenint unes interessants repercussions econòmiques. Per qui no ho conegui, les Vies Verdes gironines i el recent enllaç fins a l'altra banda del Pirineu amb la xarxa Pirinexus, són referents del cicloturisme al sud d'Europa.

Les infraestructures pel cicloturisme, a la vegada, serveixen com a infraestructures per la mobilitat quotidiana en bicicleta intramunicipal i intermunicipal.

Més enllà del cicloturisme, en el congrés s'han exposat ponències diverses sobre mobilitat en bicicleta, però potser destacaríem les nombroses ponències curtes que han arribat del teixit social del país. Entitats ciclistes, particulars i empreses han presentat les seves activitats en exposicions breus que ens han mostrat que la societat està compromesa per un canvi en la nostra mobilitat.