Reflexions ambientals des de la platja estant

Dues persones mirant el mar i la platja des de les roquesLes platges són un bon lloc per reflexionar sobre les problemàtiques ambientals de la nostra societat, ja que moltes de les incomoditats que hi podem trobar són conseqüència de problemes ambientals.

Us proposem unes quantes reflexions per a la propera vegada que aneu a la platja i uns quants enllaços on trobareu més informació.

 

Aigua bruta?

Trobar sòlids flotant al mar és sovint conseqüència de llençar deixalles a terra tant a la platja, com en rius i torrents o a la ciutat, així com dels abocaments que realitzen els vaixells. Els col·lectors urbans en cas de pluges s'acostumen a saturar i acaben abocant el contingut al mar. Per això, a part d'utilitzar les papereres, no hauríem de llençar cap producte pel desguàs de casa o a la platja no s'hauria d'usar sabó a les dutxes.

 

Algues?

Posidònia o alga dels vidriers (extreta de la Wikipèdia).Tot i que una platja sembli aparentment bruta perquè hi ha algues, la presència a la sorra d'algunes espècies pot ser un bon senyal. En els punts de la costa catalana on hi han prats de posidònia, és habitual trobar restes abundants d'aquesta planta marina a les platges. La seva presència és indicadora de la qualitat ambiental de l'aigua i del fons marí. De fet, hi ha municipis que han decidit no retirar les restes de posidònia de les platges que netegen, ja que aquesta planta sembla que ajuda a protegir la sorra de l'erosió.

Pòster informatiu sobre lles meduses editat per Medi Ambient (descarregueu-lo de l'enllaç al peu de l'article).Meduses?

No se saben els motius exactes de la seva arribada, tot i que acostumen a trobar-se en major nombre en anys de sequera. El que sí que sabem és que els depredadors naturals de les meduses (peixos i tortugues) han minvat molt degut a la sobre-explotació pesquera, als abocaments i a la urbanització del litoral.

 

Banderes blaves?

Una fundació d'àmbit europeu lliura distintius de qualitat a les "millors" platges europees. Els criteris d'otorgament no són estrictament ambientals i les platges sense serveis ni bons accessos queden fora de la competició, tot i que  sovint són les més respectuoses amb l'entorn. Aquesta situació incentiva que els Ajuntaments urbanitzin entorns naturals que es mantenen justament gràcies a accessos més difícils i la menor presència humana.
 

En resum...Posidònia acumulada en una platja de s'albufera des Grau (Menorca)

Les platges, tot i que sovint ho oblidem, no deixen de ser espais naturals (més o menys humanitzats) i la contaminació i residus que hi trobem són fruït en més o menys mesura de les nostres conductes terra endins. En els següent enllaços trobareu informació més extensa dels punts que hem tractat en aquesta petita reflexió. Bones vacances!

 

Més informació: