L'hort dins de casa

Generalment tenim problemes perquè els més menuts de casa mengin verdures. Com ens les hem d'empescar perquè es mengin un plat de patata i mongeta, una fulla d'enciam o unes rodanxes de carbassó! Potser hem trobat la solució... I si els fem partícips del creixement de la verdura? I si, en lloc de comprar-ho a la botiga, aconseguim que ells mateixos ho cullin? Potser d'aquesta manera més propera, els petits/es aprenen a valorar el producte, i en fi, hi posen més il·lusió a l'hora de menjar-se'l.

Ja sabem que els infants necessiten assolir reptes per tal de créixer i formar-se com a persones, i que és llavors, quan superen aquell entrebanc, que es senten satisfets.

Per què no podria ser aplicable aquest raonament en el procés de cultiu de verdures, i finalment, en el consum d'aquestes?

La solució es troba en crear un petit hort a casa, no es necessita un gran pati, o una terrassa, en un balcó, també es pot crear un petit hort, fent servir jardineres, petites o grans, adequades a l'espai de què disposem. Un cop tenim l'espai triat, aconseguiu un manual sobre hort urbà i seguiu els passos que hi indica. Ep, cal tenir en compte l'època de l'any en què ens trobem, depenent d'aquesta, seran unes o altres les hortalisses que es podran conrear.

Quines verdures podem plantar en un hort de balcó? Enciams, tomàquets, pastanagues, mongetes, cebes, raves, pebrots, albergínies i, possiblement, tot alllò que ens proposem.

Com impliquem als infants en tot el procés? Doncs, des de l'inici cal que introduïm els més petits/es en la creació de l'hort, que ens acompanyin a triar les jardineres, la terra, que ens ajudin a triar les verdures a plantar, d'entre aquelles adequades per a l'època de l'any en què ens trobem, que plantin, que reguin, que facin un seguiment del seu creixement, i que finalment cullin el fruit.

Possiblement, d'aquesta manera valoraran la verdura, a través de l'esforç que han posat en el seu creixement, i finalment, la voldran tastar. Ei, no oblidem el nostre objectiu principal, que se la mengin!

També cal tenir en compte que tot el procés es pot dur a terme sense necessitat d'aplicar ni pesticides, ni fertilitzants d'origen químic, sinó, fent servir adob orgànic, com per exemple el compost que obtenim de la descomposició de les restes de menjar que fem a casa, i amb un senzill compostador, podrem obtenir l'adob per al creixement de les nostres plantes. És el que anomenem agricultura ecològica.

 

Podreu trobar més informació als webs següents: