Dissenyant ciutats per a les persones

Una cruïlla de l'Hospitalet amb molts obstacles per als vianants.Els polítics s'omplen la boca de què volen fer polítiques per les persones. Però tot i que la majoria dels desplaçaments a les nostres ciutats es realitzen a peu, es continuen fent polítiques de mobilitat i urbanisme pensant en el cotxe . Creure en la mobilitat sostenible és donar prioritat als modes de transport més sostenibles: anar a peu, la bicicleta i el transport públic.

Des de la Saboga hem presentat aquest any dos informes a l'Ajuntament de l'Hospitalet demanant millores a un total de 46 cruïlles i carrers del barri del centre de l'Hospitalet. El problemes detectats sempre són els mateixos: manca de passos de vianants, manca de rampes en els passos de vianants, voreres estretes i obstacles a les voreres (aparcament il·legal, arbres, senyals, mobiliari urbà...). Més enllà dels problemes concrets es denota un disseny urbà que prioritza el cotxe, us en posem un exemple: a Bellvitge, a la Rambla Marina, les voreres d'ambdós costats podrien ser rectes, contínues i a un sol nivell perquè la majoria de carrers transversals són carrers veïnals i molts d'ells sense sortida, però el disseny actual prioritza la comoditat del cotxe per sobre la comoditat i l'accessibilitat dels vianants.

Aquest informe va acompanyat d'un mapa virtual que permet localitzar els punts a millorar. Mentrestant, els carrils bici es fan reduint espai als vianants enlloc de fer-ho al cotxes. Portem temps denunciant que els carrils bici a la vorera són una mala solució i especialment quan són bidireccionals i quan no deixen espai per als vianants. Des de 2008 hem fet arribar a l'Ajuntament de l'Hospitalet desenes de propostes de millora dels carrils bici sense gens d'èxit i el resultat és una xarxa de carrils bici desconnectada, amb conflictes amb els vianants i amb un disseny propi del segle passat. Esperem tenir més sort amb Cornellà on recentment hem començat a fer una tasca similar.

Article publicat al butlletí el Gira-sol editat en motiu de la Festa del Sol.

Més informació: