El dia 5 de juny no faltis a la manifestació antinuclear!!!!!

Tanquem Ja les nuclear, manifestació el 5 de juny de 2011El passat dia 28 d’abril hi va haver un vessament d'uns 25.000 litres d’aigua contaminada a l'interior de la planta de la central d’Ascó, que va mullar el calçat de 14 treballadors. La fuita es va produir des del sistema refrigerant primari cap a l’embornal de l’edifici de contenció. Durant el calibratge d'un canal de recirculació semiautomàtica es va produir l’apertura no desitjada d’una vàlvula motoritzada d'aïllament dels embornals.

Ecologistes en Acció ha demanat el tancament immediat i que no es renovi la llicència d’explotació al seu venciment, que es produirà a final d’any.

Raons per tancar les nuclears:

 • L’energia nuclear és inevitablement perillosa. A casa nostra no pot passar com a Fukushima? La central de Cofrents està situada en una zona d’intensitat sísmica mitjana, però només està dissenyada per a suportar un terratrèmol de 6 a 6'5 graus Richter.
 • L'energia nuclear no és necessària: A Espanya l'electricitat d'origen nuclear aporta un 20% del total, mentre que les renovables aporten entre el 35 i el 40 %. Desenvolupant les energies renovables es pot prescindir de tota la d'origen nuclear en pocs anys.
 • Tampoc és cert que si no produïm energia nuclear l'haurem d'importar. Espanya exporta des de fa molts anys el 2-3% de la seva producció elèctrica neta, fins i tot a França.
 • L'energia nuclear no evita el canvi climàtic: Durant les operacions de mineria, polvorització de la roca, purificació, enriquiment i transport de l'urani; en la construcció i desmantellament de les centrals; i en la gestió dels seus residus es generen grans emissions de CO2. Les emissions mitjanes de la indústria nuclear en el món, s'estimen, en 66g de CO2/kwh; menys que el gas, el fuel o el carbó, però molt més que qualsevol renovable.
 • L'energia nuclear és cara: el cost real del kwh nuclear a Espanya és poc més de 0'1€, la més cara de totes les formes de generació, amb tendència a pujar perquè el preu de l'urani està augmentant. Les noves mesures de seguretat que s'exigiran arran de l'accident de Fukushima, com ja va passar a Txernòbil, són molt costoses. L’energia eòlica ja és més competitiva.
 • L'energia nuclear no evita la dependència energètica. Tot l'urani que s'utilitza a Espanya ve d'altres països, alguns tan “estables” com Rússia, Namíbia i Níger. El pas tecnològicament més difícil per a l'obtenció del combustible nuclear, l'enriquiment de l'urani, tampoc es realitza a Espanya.
 • Les reserves d’urani disponibles al món s’exhauriran en uns 70 anys; els residus nuclears duraran milers d’anys.

Accidents nuclears més importants coneguts:

 • 1957, Chelliabinsk-40, Muntanyes Urals, Mayak (Rusia) magnitud 6 segons l’escala INES. Greu escapament de substàncies radioactives a l’exterior. Almenys 200 persones van morir per la radiació, 10.000 persones van ser evacuades, i 470.000 van resultar exposades.
 • 1957, Sellafield (Gran Bretanya), planta de tractament de Windscale, magnitud 5 segons l’escala INES. Greu escapament de substàncies radioactives a l’exterior. La instal·lació era secreta i la notícia no es va filtrar. Víctimes sense determinar.
 • 1979, Three Mile Island (USA), magnitud 5 segons l’escala INES. Fusió parcial del nucli del reactor. Contenció dels elements radioactius a l’interior del reactor. Víctimes sense determinar.
 • 1986, Txernòbil (Ucraïna - Bielorússia), magnitud 7 segons l’escala INES. Fusió completa del nucli del reactor. Escapament massiu d’elements radioactius a l’exterior.
 • Gran controvèrsia sobre l’abast de víctimes. 2 persones van morir per l’explosió i 31 en els tres mesos següents. 600.000 persones van rebre elevades dosis de radiació en els treballs de descontaminació. 5.000.000 de persones van viure en àrees contaminades i 400.000 en àrees greument contaminades.
 • 1987, Accident radiològic de Goiania (Brasil) magnitud 5 segons l’escala INES.
 • 1999, Tokaimura (Japó), magnitud 4 segons l’escala INES. Fuita d’urani d’un centre de processament de combustible. 663 persones afectades.
 • Vandellòs (Tarragona). Diversos accidents de nivell 3 o inferior.
 • 2011, Fukushima (Japó), magnitud 7 segons l’escala INES als nuclis dels reactors 1, 2 i 3, i magnitud 3 a les piscines de la unitat 4. Víctimes sense determinar.