Bones notícies al Delta del Llobregat

Un Agró Roig al Delta del LlobregatEn les darreres setmanes hem tingut dues bones notícies sobre el delta del riu Llobregat. D'una banda, sembla que s'ha aconseguit reduir la salinització de l'aqüífer mitjançant la injecció d'aigua depurada a través de diversos pous, i de l'altra, un informe del Departament de Medi Ambient deixa clar que el projecte urbanístic Barça-Parc al litoral de Viladecans no és compatible amb la preservació dels espais naturals col·lindants.

La salinització de l'aqüífer

L'aqüífer del delta de riu Llobregat és una reserva estratègica d'aigua dolça, la més gran de l'àrea metropolitana. Als anys 70 es va començar a notar la salinització de l'aqüífer degut a la sobreexplotació dels pous i a les obres d'ampliació del port de Barcelona. Altres factors que han impedit l'adequada recàrrega de l'aqüífer han estat la sobreexplotació del cabal del riu Llobregat, la urbanització del Delta, la canalització del riu o les nombroses infraestructures que han afectat el curs del riu.

Amb la construcció de la depuradora del Baix Llobregat es van preveure dos projectes que havien d'influir en l'aqüífer. Primer es va construir la infraestructura necessària per bombejar aigua des de la depuradora (situada a la desembocadura) fins més amunt de la potabilitzadora de Sant Joan Despí. Amb això s'aconsegueix que el tram final del riu mantingui el cabal ecològic, que es recarregui l'aqüífer i es pot evitar part de la salinització de la desembocadura. El segon projecte és el que ara és notícia, ha consistit en injectar aigua depurada a l'aqüífer en diversos pous del delta per evitar la salinització i per crear una barrera contra la intrusió salina. Els resultats semblen positius.

Projecte Barça-Parc a viladecansAturat el Barça-Parc al litoral de Viladecans

La nova directiva de Barça ja va declarar que no estava interessada en aquest projecte i ara un informe del Departament de Medi Ambient deixa clar que els impactes d'un projecte urbanístic d'aquestes dimensions al bell mig d'espais protegits no té cap sentit. El complex Barça-Parc s'havia de situar darrera la platja de Viladecans entre la reserva natural del Remolar-Filipines i l'estany de la Murtra. Les similituds amb el projecte que pretenia destruir la zona agrícola de cal Trabal a l'Hospitalet de Llobregat són evidents. De la mateixa manera, les entitats que han lluitat contra aquest projecte ara demanen que es protegeixi definitivament i en aquest cas que s'incorpori als espais protegits del Delta.


Per saber-ne més: